Opiumwet
Zowel het aanwezig hebben als het kweken van hennep is strafbaar gesteld in artikel 3 sub c van de Opiumwet. Een onderzoek van Justitie naar een hennepkwekerij begint doorgaans bij een (anonieme) tip, waarna een onderzoek zal worden ingesteld.
Op grond van artikel 9 van de Opiumwet mogen opsporingsambtenaren tegen uw wil uw woning betreden en ‘zoekend rondkijken’ als zij een redelijk vermoeden hebben dat de Opiumwet hier wordt overtreden. Zij mogen uw woning dan echter nog niet doorzoeken, oftewel kasten en lades openen. Daar is een apart bevel voor vereist, of uw toestemming als bewoner. Wordt u een dergelijke vraag door een opsporingsambtenaar gesteld, geeft u dan nooit toestemming!
Gratis intakegesprek
Weten wat u kan verwachten en wie u het beste kan helpen? Bel 088 - 629 00 54 voor een gratis intakegesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.
Lijst I en II
De Opiumwet maakt sinds 1976 onderscheid in harddrugs (Lijst I) en softdrugs (Lijst II). De stoffen die vermeld staan op Lijst I kennen een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid. De stoffen op Lijst II betreffen een kleiner risico. Dit verschil is toentertijd gemaakt om de drugsmarkten van elkaar te scheiden en gebruikers van softdrugs minder snel met harddrugs in aanraking te laten komen.
De hennepplant in de Opiumwet
Hennep, cannabis oftewel wiet staat op Lijst II van de Opiumwet. Hieronder valt ook hash, hasj, of hasjiesj gezien dit gemaakt wordt van de hars van de hennepplant. Onder hennep valt elk deel van de cannabisplant waaraan de hars niet is onttrokken, met uitzondering van de zaden. Hasj olie staat echter wel op Lijst I vermeld als tetrahydrocannabinol, gezien de hoge concentratie THC hierin.
De aanwezigheid van THC is geen vereiste om een stof als cannabis in de zin van de Opiumwet te beschouwen. Er wordt slechts gekeken naar het feit of iets al dan niet van een hennepplant afkomstig is. Zo vallen knipafval en gruis van de hennepplant dus evengoed onder de werking van de Opiumwet.
Advocaat strafrecht
Verwacht u te worden gedagvaard op grond van de Opiumwet, of bent u reeds gedagvaard? Neem nu vrijblijvend contact op met het landelijke netwerk van gespecialiseerde advocaten van Advocaat-voor-Hennepkwekerij.nl.
U kunt uw zaak vrijblijvend voorleggen aan de juristen van onze intakebalie, waarna u zo snel mogelijk contact heeft met een advocaat om uw persoonlijke situatie en mogelijkheden te bespreken.
Stel direct uw vraag
Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 54 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.
Bel kosteloos en vrijblijvend
Stel direct uw vraag
Gespecialiseerd in strafrecht
Alle advocaten die aangesloten zijn bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in strafrecht.
7 dagen per week bereikbaar
U kunt 7 dagen in de week contact opnemen met onze juridische intakebalie voor een gratis intake gesprek.
Ook pro deo mogelijk
Onze advocaten kunnen u bijstaan op basis van gesubsideerde rechtsbijstand.
Landelijk advocaten netwerk
Met onze aangesloten strafrechtadvocaten hebben wij een landelijke dekking en staan wij u bij in heel Nederland.
Pro deo-advocaat
Vaak is het mogelijk om verkeerszaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De advocaten aangesloten bij Strafrechtadvocatenwijzer werken, indien mogelijk, op pro deo-basis.