Strafmaat

Welke straf krijg ik opgelegd?

Zowel het aanwezig hebben als het kweken van hennep is strafbaar gesteld in artikel 3 sub c van de Opiumwet. Volgens artikel 11 van deze wet lopen de maximale straffen uiteen van 2 jaar voor het aanwezig hebben van hennep, tot zes jaar voor het kweken ervan. Deze straffen zijn echter slechts een richtlijn en worden doorgaans niet tot het maximum opgelegd.

Gratis intakegesprek
Weten wat u kan verwachten en wie u het beste kan helpen? Bel 088 - 629 00 54 voor een gratis intakegesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

advocaat verkeersdelict

Strafmaat

De strafmaat wordt nader bepaald door verschillende factoren, zoals de hoeveelheid planten, de mate van professionaliteit van de kwekerij, de periode dat de kwekerij heeft bestaan, het (brand)gevaar dat de kwekerij voor de omgeving heeft opgeleverd en het al dan niet aftappen van stroom. Hiernaast wordt rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachten en wordt gekeken naar of u al eerder bent vervolgd voor een vergrijp uit de Opiumwet.

Er zijn richtlijnen opgesteld met een strafmaat voor ‘first-offenders’. Als u de vorige vijf jaar eerder bent vervolgd, komt er doorgaans 50 % bovenop de strafmaat. Als dit in deze periode vaker is gebeurd, wordt de strafmaat met 100% verhoogd.

Thuistelers

In de praktijk blijkt dat de meeste hennepkwekerijen gerund worden door kleine thuistelers die een paar honderd planten in hun woning hebben staan. Vaak worden deze kwekers na enkele oogsten betrapt. Hoe grootschaliger en professioneler de hennepkwekerij is, hoe minder taakstraffen er worden opgelegd. Personen die worden veroordeeld voor het kweken van grote hoeveelheden hennep, bijvoorbeeld de kwekerijen in grote loodsen, krijgen doorgaans een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voorafgegaan door een langdurige voorlopige hechtenis.

Het hangt van de officier van justitie af bij welke rechter uw zaak zal voorkomen. Als de officier minder dan één jaar gevangenisstraf wil eisen, legt hij de zaak voor aan de politierechter. Wil de officier hoger inzetten met zijn eis, zal hij de zaak aan de meervoudige strafkamer voorleggen.

Politierechter kan maximaal 1 jaar gevangenisstraf opleggen

Als het om relatief lichte feiten gaat waarvoor de officier van justitie niet meer dan één jaar gevangenisstraf wil vragen, behandelt één rechter de zaak: de politierechter. Zwaardere straffen zijn te ingrijpend om door slechts één enkele rechter te worden opgelegd. U bent voor de politierechter niet verplicht u door een advocaat te laten vertegenwoordigen. Het is echter zeer verstandig om dat wel te doen, omdat een advocaat uw persoonlijke argumenten in een juridisch betoog kan omzetten.

De zitting is doorgaans erg kort. Een politierechter mag ook geen TBS of plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) opleggen. De politierechter doet doorgaans direct na de zitting uitspraak. U kunt tot veertien dagen na de uitspraak hoger beroep instellen. Doet u geen afstand van uw recht op hoger beroep totdat u met een advocaat heeft overlegd!

Meervoudige strafkamer

Bij de meervoudige strafkamer komen meer ingewikkelde en zwaardere strafzaken terecht. Deze zaken worden behandeld door drie rechters. Hier kan een gevangenisstraf van meer dan 1 jaar worden opgelegd. Zittingen voor de meervoudige strafkamer nemen meer tijd in beslag dan zaken voor de politierechter. Er wordt ook niet direct uitspraak gedaan na de zitting. In de meeste gevallen volgt het vonnis binnen veertien dagen na de behandeling van de zaak ter terechtzitting. U kunt bij de uitspraak aanwezig zijn, al is dit niet verplicht. U wordt in ieder geval op de hoogte gesteld van het vonnis. De termijn voor het instellen van hoger beroep is hier ook veertien dagen nadat het vonnis bekend is geworden.

Advocaat strafrecht

Bent u gedagvaard of bent u het niet eens met de straf die u is opgelegd? Neem nu vrijblijvend contact op met het landelijke netwerk van gespecialiseerde advocaten van Advocaat-voor-Hennepkwekerij.nl. U kunt uw zaak vrijblijvend voorleggen aan de juristen van onze intakebalie, waarna u zo snel mogelijk vrijblijvend contact heeft met een advocaat om uw persoonlijke situatie en mogelijkheden te bespreken.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 54 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

    Ik ga akkoord met het privacy statement.

    Bel kosteloos en vrijblijvend

    Stel direct uw vraag

    Gespecialiseerd in strafrecht

    Alle advocaten die aangesloten zijn bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in strafrecht.

    7 dagen per week bereikbaar

    U kunt 7 dagen in de week contact opnemen met onze juridische intakebalie voor een gratis intake gesprek.

    Ook pro deo mogelijk

    Onze advocaten kunnen u bijstaan op basis van gesubsideerde rechtsbijstand.

    Landelijk advocaten netwerk

    Met onze aangesloten strafrechtadvocaten hebben wij een landelijke dekking en staan wij u bij in heel Nederland.

    NL 230x272v4
    Z

    Specialisten in strafrecht

    Z

    Conform gedragsregels NOVA

    Z

    Advocaten in heel Nederland