De Belastingdienst kan de veroordeelde hennepteler een flinke naheffing of navorderingsaanslag opleggen voor verschillende belastingen. Of inkomsten al dan niet in strijd met de wet zijn verdiend, maakt voor de Belastingdienst geen verschil. Er wordt tenslotte geld verdiend. Een naheffing kunt u krijgen als er te weinig loonbelasting, premie of andere werknemersheffingen zijn ingehouden.
Inkomstenbelasting en Premie Volksverzekeringen
Een hennepteler moet belasting betalen over wat zij met hun illegale teelt aan inkomsten hebben verdiend. De Belastingdienst vordert over de opbrengst inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. De opbrengst wordt geschat indien de hennepteler geen administratie heeft bijgehouden. Ondanks dat het telen van hennep illegaal is, is de teler wel verplicht om administratie bij te houden. Dit is ook vereist als de teler een gemotiveerd verweer wil voeren tegen de geschatte opbrengst van de hennepplantage. Voor een zogeheten ‘winstcorrectie’ moet dan worden aangetoond dat de opbrengst lager is dan door de Belastingdienst geschat werd.
Omzetbelasting/btw
Er wordt geen btw geheven over de handel in hennep en/of hasj. Binnen de Europese Unie is het namelijk niet toegestaan om btw te heffen over ‘verboden zaken’, waaronder drugs. Echter, de Belastingdienst mag wel het algemene tarief van 21% btw rekenen op hennepstekken. Deze zijn door de Belastingrechter namelijk niet als verdovende middelen aangemerkt, waardoor er btw op kan worden geheven. In principe wordt btw geheven op het bedrag van de omzet, zonder rekening te houden met de inkoop.
Navordering of naheffing
Er kan dus een naheffing van de Belastingdienst volgen voor zowel inkomstenbelasting, premie volksverzekeringen, en btw. Hier kan zelfs nog een boete bovenop worden gesteld. Voor de inkomstenbelasting zal een navordering volgen en voor de premies een naheffing. De hoogte hiervan zal afhankelijk zijn van de geschatte omzet en opbrengst van uw hennepkwekerij.
De heffingen staan geheel los van de ontnemingsmaatregel voor het ontnemen van wederrechtelijk verkregen voordeel, welke de strafrechter aan een veroordeelde hennepteler kan opleggen. Onder omstandigheden kan het bedrag wat krachtens de ontnemingsmaatregel moet worden betaald ‘aftrekbaar’ zijn.
Termijn voor bezwaarschrift
Er moet binnen zes weken nadat het besluit omtrent de naheffing of navordering is verzonden een bezwaarschrift worden ingediend. Als het bezwaarschrift een dag te laat wordt gepost, kan deze niet meer in behandeling worden genomen. Deze termijnen worden erg strikt gehanteerd.
Advocaat strafrecht
Heeft u een naheffing of navorderingsaanslag ontvangen waarin de Belastingdienst een aanzienlijk bedrag van u terugvordert? Onze advocaten kunnen u helpen met alle belastingtechnische aspecten en bezwaar maken tegen de hoogte van de naheffing en navorderingsaanslag. De bezwaartermijn hiervoor is slechts 6 weken, dus neemt u in dergelijke gevallen zo spoedig mogelijk contact op met het landelijke netwerk van gespecialiseerde advocaten van Advocaat-voor-Hennepkwekerij.nl.