Wat is het verschil tussen lijst I en II van de Opiumwet?

De Opiumwet maakt sinds 1976 onderscheid in harddrugs (Lijst I) en softdrugs (Lijst II). De stoffen die vermeld staan op Lijst I kennen een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid. De stoffen op Lijst II betreffen een kleiner risico. Dit verschil is toentertijd gemaakt om de drugsmarkten van elkaar te scheiden, en gebruikers van softdrugs minder snel met harddrugs in aanraking te laten komen.

Gratis intakegesprek
Weten wat u kan verwachten en wie u het beste kan helpen? Bel 088 - 629 00 54 voor een gratis intakegesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

ls-advocaten-drugs

Hennep

Hennep, cannabis oftewel wiet staat op Lijst II van de Opiumwet. Hieronder valt ook hash, hasj, of hasjiesj gezien dit gemaakt wordt van de hars van de hennepplant. Onder hennep valt elk deel van de cannabisplant waaraan de hars niet is onttrokken, met uitzondering van de zaden. Hasj olie staat echter wel op Lijst I vermeld als tetrahydrocannabinol, gezien de hoge concentratie THC hierin.

THC
De aanwezigheid van THC is geen vereiste om een stof als cannabis in de zin van de Opiumwet te beschouwen. Er wordt slechts gekeken naar het feit of iets al dan niet van een hennepplant afkomstig is. Zo vallen knipafval en gruis van de hennepplant dus evengoed onder de werking van de Opiumwet.

Advocaat strafrecht

Heeft u een dagvaarding ontvangen en/of wordt u als professioneel teler beschouwd? Neem dan nu vrijblijvend contact op met het landelijke netwerk van gespecialiseerde advocaten van Advocaat-voor-Hennepkwekerij.nl.

U kunt uw zaak vrijblijvend voorleggen aan de juristen van onze intakebalie, waarna u zo snel mogelijk vrijblijvend contact heeft met een advocaat om uw persoonlijke situatie en mogelijkheden te bespreken.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 - 629 00 54 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafrecht

  Alle advocaten die aangesloten zijn bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  U kunt 7 dagen in de week contact opnemen met onze juridische intakebalie voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  Onze advocaten kunnen u bijstaan op basis van gesubsideerde rechtsbijstand.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrechtadvocaten hebben wij een landelijke dekking en staan wij u bij in heel Nederland.

  NL 230x272v4

  Pro deo-advocaat

  Vaak is het mogelijk om verkeerszaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De advocaten aangesloten bij Strafrechtadvocatenwijzer werken, indien mogelijk, op pro deo-basis.

  Ga terug naar hoofdpagina Situaties